Amsterdamse stadswijngaard Wijn van Bret gebruikt biologisch afbreekbare textielpins!

Wat moet een wijngaard nu met textielpins? Een vraag die vele wenkbrauwen doet fronsen. De link tussen een wijngaard en textielpins ligt misschien niet voor de hand, maar toch hebben deze aanhechtingen een enorme meerwaarde. Een perfect voorbeeld van hoe onze gekende producten op een originele manier ingezet kunnen worden.

Biologisch afbreekbare nietjes in een stadswijngaard, wat is hun meerwaarde?

Biologisch afbreekbare nietjes in een stadswijngaard, wat is hun meerwaarde?

Altijd al gedroomd van een wijngaard maar kan je de stad niet loslaten? De Amsterdamse Stadswijngaard van Bret haalt de beleving van groen naar de stad. De hele cyclus van het samen wijn maken bij jou in de buurt, daar draait het om. Zelf actief bijdragen? Dat kan! Ga mee tuinieren, wordt betrokken bij het vinificeren* van de wijn of neem deel aan een wijnmaakcursus.

(*Geen paniek, ook wij hebben de definitie even moeten opzoeken. Het vinificeren is, eenvoudig gezegd, het proces waarbij druivensap wordt omgezet in een fles wijn.)

Maar waarom komt een wijngaard nu bij ons aankloppen voor biologisch afbreekbare nietjes? “In augustus, wanneer de druiven rijpen, worden er netten over de druiven gespannen om ze te beschermen tegen de vraatzucht van vogels en insecten”, werd ons uitgelegd. “Deze netten worden vastgezet met textielpins, die voor kort nog de standaard plastic textielpins waren. Bij het weghalen van de netten, komen er delen van de aanhechtingen ongewild in het milieu terecht. En dat kon zo niet verder. De nieuwe aanhechtingen zijn gemaakt van een gepatenteerde mix van polypropyleen, speciaal ontworpen om in minder dan een jaar biologisch af te breken wanneer het in contact komt met grond en blootgesteld wordt aan zonlicht.”

Voor Wijn van Bret weer een stap verder in de verduurzaming van biodiversiteit van de wijngaard, waarbij Marisan een fijn meedenkende partner gebleken is!

Benieuwd hoe je onze gekende producten op een originele manier kan inzetten?