Gespot: Marisan in ‘Doe maar duurzaam’!

Eco-bewustzijn neemt toe

Op de vraag “Wilt u een zakje?” antwoordden consumenten tot voor kort zonder verpinken “ja!”. Nu vragen ze zich steeds vaker af wat er gebeurt met verpakkingen na gebruik en hoe de verwerking verloopt. Consumenten worden dus alsmaar milieubewuster en zoeken manieren om hun voetafdruk te verkleinen. Ook bedrijven staan vaker stil bij de hernieuwbaarheid van hun verpakkingen.

Valkuilen omtrent duurzaamheid

De grootste valkuil? Denken dat een verpakking uit een natuurlijk materiaal sowieso ook duurzaam is. Het is iets complexer dan dat. Een verpakking moet bekeken worden in zijn totaliteit: vanaf de productie tot het einde van de levenscyclus.

Niet louter de duurzaamheid van de gebruikte grondstoffen onderzoeken is dus de boodschap. Ook het productieproces en de eindfase moeten immers milieuvriendelijk zijn. Pas dan kun je een product echt duurzaam noemen.

 

Valkuilen omtrent duurzaamheid

Op zoek naar beter en ecologischer

In de verpakkingswereld is een grondige evolutie merkbaar. Er wordt continu gezocht naar betere, meer ecologische materialen en dat vormt een uitdagend proces. Het is voortdurend afwegen of bestaande materialen gebruikt kunnen worden binnen nieuwe toepassingen of nieuwe materialen ontwikkeld moeten worden voor klassieke toepassingen. En vice versa.

“We moeten altijd rekening houden met hoe het product finaal verwerkt zal worden. Hoe verloopt de recyclage en kan er nadien eventueel nog een nieuw product uit ontstaan?”

 

Op zoek naar beter en ecologischer

Verrassende alternatieven

Die zoektocht leverde al een aantal verrassende materialen op als grondstof. Denk maar aan papieren draagtassen uit bijvoorbeeld strovezels. Daarnaast zijn gevallen bladeren van bomen of zelfs bananenbladeren een uitstekend alternatief.

“Bij de productie van labels is er eveneens een shift merkbaar. Steeds vaker vinden biologisch afbreekbare inkten en lijmen die geen sporen nalaten in het milieu hun weg naar de label productie.”

 

Verrassende alternatieven

Samen tegen global warming!

Ondertussen haalt een klassiek draagtasje, maar dan gemaakt van natuurlijke grondstoffen, reeds meer CO2 uit de lucht dan het uitstoot tijdens het productieproces. Zo draagt elk tasje al een beetje bij in de strijd tegen global warming. De verpakkingswereld wil echter ook op lange termijn inspanningen leveren om global warming tegen te gaan.

“We moeten op een andere manier nadenken over produceren en consumeren om de CO2-uitstoot te verdringen. Dit doen we nu al door o.a. materialen te gebruiken met een ‘I’m Green’-label (gemaakt met hernieuwbare grondstoffen in plaats van olie).”

 

Samen tegen global warming!

Samen richting een duurzame toekomst!

Benieuwd naar het volledige interview? Bekijk het hier.

Ecologische en duurzame verpakkingen gaan dus om véél meer dan louter het eindproduct. Wij zoeken voortdurend naar innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen om de transitie te maken naar een circulaire wereld. Wil je zelf bijdragen aan een duurzamere toekomst? Contacteer ons voor een duurzaam verpakkingsvoorstel op maat van je bedrijf via info@marisan.be of +32 9 232 06 16.