Hét alternatief voor conventioneel plastic : bioplastic

Wat is bioplastic?

Bioplastic, een term die je hoogstwaarschijnlijk meer en meer ziet opduiken. Maar wat is dat juist? Simpel gezegd, bestaan bioplastics uit verschillende materialen met elk hun eigenschappen en toepassingen. Volgens European Bioplastics wordt een kunststof gedefinieerd als een bioplastic als het ofwel biobased ofwel biologisch afbreekbaar is, of beide eigenschappen bezit.

De term biobased betekent dat het materiaal of product (deels) afkomstig is van biomassa. Biomassa die voor bioplastics gebruikt worden, zijn afkomstig van maïs, suikerriet of cellulose. Biologisch afbreekbaar daarentegen, is een chemisch proces waarbij micro-organismen die in het milieu beschikbaar zijn materialen omzetten in natuurlijke stoffen. Het proces is afhankelijk van de omringende omgevingsomstandigheden (vb. plaats of temperatuur), van het materiaal en van de toepassing.

Opgelet, de eigenschap van biologische afbraak hangt niet af van de grondstoffenbasis van een materiaal, maar houdt veeleer verband met de chemische structuur. Met andere woorden, 100% kunststoffen op biologische basis kunnen niet biologisch afbreekbaar zijn (vb. biobased PE, PET…), en 100% fossiele kunststoffen kunnen wel biologisch afbreekbaar zijn (vb. PBAT, PCL…).

Bron : European Bioplastics

Populaire toepassingen voor bioplastics

Vandaag de dag is er zo goed als niets wat bioplastics niet kunnen. Zo worden ze voor steeds meer toepassingen ingezet. Voor bijna elke conventioneel kunststofmateriaal en -toepassing is er een bioplastic alternatief beschikbaar dat dezelfde, of in sommige gevallen zelfs betere, eigenschappen en functionaliteiten biedt. Van verpakkingen en consumentenproducten, tot elektronica, auto's en textiel. Je vindt ze (bijna) overal terug. Zoals afgeleid kan worden uit de grafiek, heeft de verpakkingssector het grootste marktsegment voor bioplastics in handen, dit met 47% (0,99 miljoen ton) van de totale markt in 2020.

Bron : European Bioplastics

Populaire toepassingen voor bioplastics
Blijf steeds up-to-date

Blijf steeds up-to-date

  • Advies, tips & tricks
  • Nieuwste verpakkingscases
  • Marisan nieuwtjes