Marisan maakt de cirkel rond met circulaire economie

Marisan standhouder op Buyer meets Supplier event

Event: Buyer meets Supplier

Op 21 november 2019 neemt Marisan als enige verpakkingsspecialist deel aan Buyer meets Supplier, het slotevent van Green Deal Circulair Aankopen. Aankopers uit de industrie, retail en overheid kunnen tijdens dit event kennismaken met diverse aanbieders van circulaire producten. Wij tonen er graag onze herbruikbare & recycleerbare verpakkingen en de bisfenol-vrije thermische labels. U vindt ons op onze stand in Heizel paleis 10. 

Marisan circulair

Wij streven ernaar om circulaire economie in alle productlijnen te integreren en beschikken over diverse certificaten voor composteerbare en biodegradeerbare producten. We zien er nauw op toe dat onze fabrikanten willen meestappen in het circulaire verhaal. Bij Marisan vindt u zowel duurzame producten met een lange levensduur, als producten uit gerecycleerde materialen. Eén verpakking kan ook beide kenmerken hebben. Zo bieden we kwalitatieve draagtassen uit gerecycleerde of composteerbare materialen en woven bags uit hergebruikte draden.

Voor labels en aanhechtingen doen onze leveranciers volop research om te zien hoe ze circulair kunnen werken. Momenteel loopt er een pilootproject waarbij het afval en de backing van labels opgehaald wordt om te herwerken tot nieuwe rollen basismateriaal. Voor aanhechtingen onderzoekt onze fabrikant Toska de mogelijkheden van composteerbare alternatieven voor de klassieke plastic pins.

De toekomst van circulaire economie

Vandaag bieden circulaire verpakkingen al heel wat afwerkingsmogelijkheden zoals o.a. personalisatie en bedrukking. Een herkenbaar voorbeeld zijn de typische verzendzakken van grote retailers. In de toekomst worden de opties voor circulaire verpakkingen nog ruimer. Denk maar aan 100% transparante draagtassen of zakjes uit ultrafijn gerecycleerd plastic. Hiervoor is echter nog heel wat R&D nodig. Daarom is het zo belangrijk dat overheden, producenten én consumenten circulaire economie blijven stimuleren.

Gelukkig is iedereen zich steeds meer bewust van het milieu en gaan consumenten ook zelf actief op zoek naar duurzame oplossingen. Zo zijn er tal van bio- en detailhandels die hun groene producten ook willen versturen in een groene verpakking. De cirkel is bijna rond!

Gerelateerde documenten:
Marisan standhouder op Buyer meets Supplier event
Circulaire economie duurzaam verpakt

Circulaire economie duurzaam verpakt

Circulaire economie is aan een opmars bezig. Dat is goed nieuws, want zo worden afgedankte producten gerecycleerd tot iets nieuws. Ook Marisan zet volop in op circulaire economie. Ontdek hier hoe!

Duurzaam en milieuvriendelijk, het zijn twee termen die de laatste jaren niet meer uit de actualiteit weg te denken zijn. Die aandacht is absoluut nodig, want in onze consumptiemaatschappij worden er al te vaak wegwerpproducten ontwikkeld. Dat het ook anders kan, bewijst een concept als circulaire economie.

Wat is circulaire economie?

Bij circulaire economie worden gebruikte materialen gerecycleerd tot basisstoffen voor nieuwe producten. Momenteel zit het circulaire denken nog in een startfase. Het is vooral de taak van de overheid en grote distributeurs om van circulaire economie de nieuwe standaard te maken.

Dit concept is een positieve evolutie in functie van milieubehoud. Op termijn biedt het heel wat mogelijkheden om zowat alles te hergebruiken. Het gaat hierbij niet zozeer om het type materialen, maar wel over hoe ze worden verwerkt. Heel wat producten, denk aan plastic en karton, kunnen immers op het einde van de levensloop gerecycleerd worden. Ook in de verpakkingswereld opent het circulair denken nieuwe perspectieven.

Duurzame verpakkingen

Hét belangrijkste voordeel van circulaire verpakkingen is dat er veel minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Verpakkingen die vroeger gewoon vernietigd werden na gebruik, kunnen opnieuw worden ingezet. Zo wordt de druk op het milieu een pak minder!

Toch is het niet altijd evident om de switch richting circulaire economie te maken. Er is immers heel wat research en development nodig om tot kwalitatieve verpakkingen te komen. Sommige recyclageprocessen zitten nog volop in een testfase, andere zijn al goed ingeburgerd. Door te blijven inzetten op de recuperatie, kunnen de verwerkingstechnieken telkens opnieuw verfijnd worden. Binnen een aantal jaar zal de kwaliteit van een circulaire verpakking quasi niet meer verschillen van die van een verpakking uit 100% nieuwe grondstoffen. 
 

Heeft u interesse in circulaire verpakkingen voor uw producten? Of wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem zeker een kijkje in ons aanbod of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!

Blijf steeds up-to-date

Blijf steeds up-to-date

  • Advies, tips & tricks
  • Nieuwste verpakkingscases
  • Marisan nieuwtjes