Marisan onderzoekt ecologische varianten voor de klassieke verzendzakken

De maatschappij evolueert naar circulaire verpakkingen

Volgens de interregionale verpakkingscommissie (IVC) produceert ieder van ons dagelijks ongeveer één kg huishoudelijk afval. Daarbij komend komt daar ieder jaar nog eens 3.500 kg industrieel afval per persoon bij, dat voortkomt uit de productie van onze consumptiegoederen. Dit wordt ook wel het 'verborgen afval' genoemd, gezien je daar als consument maar slechts een klein gedeelte echt in handen krijgt onder de vorm van producten.

Het verduurzamen van het verpakkingsproces wordt gelukkig een steeds belangrijkere pijler binnen bedrijven. We zijn er met z'n allen van bewust dat er veel verschillende oplossingen zijn om het materiaalverbruik te verminderen. Deze bewustwording is een eerste noodzakelijke stap in de overschakeling naar ecologische verpakkingsmaterialen.

De zoektocht naar nieuwe, ecologische verpakkingsoplossingen

Bij Marisan dragen we ons steentje bij om de wereld duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Hoewel kunststof verpakkingen nog steeds interessant zijn voor hun gewaardeerde eigenschappen, zoeken wij ook actief mee naar mogelijke alternatieven.

We zijn ervan overtuigd dat de huidige verschuiving van offline naar online winkelen ook nieuwe innovaties vereisen op basis van verpakkingsoplossingen. De stapels eenmalig gebruikte verpakkingsmaterialen stapelen zich op. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Onze uitdaging : een verpakkingsconcept creëren waarbij de verzendverpakking hergebruikt kan worden, deze voldoet aan ecologische normen én gemaakt is met het oog op duurzaamheid.

De zoektocht naar nieuwe, ecologische verpakkingsoplossingen

Komt er een doorbraak via jute verzendzakken?

Reeds enige tijd onderzoeken wij een alternatief voor verzendverpakkingen: verzendzakken gemaakt uit jute. Een verpakkingsconcept dat erop gericht is om veelvuldig te gebruiken binnen de logistieke ketting. Deze verpakking kan ingezet worden als retourverpakking, of kan door de consument opnieuw gebruikt worden als een nieuw verpakkingsproduct. De verzendzakken zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbare jute en bevatten heel wat mogelijkheden op vlak van branding, formaten en opties na gebruik.

Opties na gebruik, wat bedoelen we daar precies mee?

  • We denken aan mogelijkheden zoals coupon-systemen, om consumenten te stimuleren de verpakking terug te sturen naar de (online) retailer.
  • Er kunnen verpakkingscarrousels opgezet worden tussen producenten en retailers of tussen het centraal magazijn en de winkelpunten. Jute kan tot wel 100 maal of meer hergebruikt worden, en bv het toevoegen van een rits maakt het heropenen van de verzendverpakking heel eenvoudig.

Het project zit in de ontwikkelingsfase. De eerste stalen werden reeds gemaakt en daar werken we nu op verder. Samen met onze partners blijven we sleutelen aan de verzendzak om deze naar een hoger en dus circulair niveau te tillen.

Komt er een doorbraak via jute verzendzakken?

Lijkt een jute verzendzak een perfect alternatief voor jou?

Wij vertellen je er graag meer over!