Onderzocht : de milieu impact van boodschappentassen

Het verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik

Sinds 2019 zijn plastic zakjes voor eenmalig gebruik verboden in België, dit omdat ze schadelijk zijn voor het milieu. Maar daar blijft het niet bij. In september 2021 werd een nieuw koninklijk besluit goedgekeurd : een volledig verbod op plastic winkeldraagtassen tussen 20 en 60mµ dikte (met enkele uitzonderingen). De zogenaamde kassazakken zullen dus ook niet meer aangeboden mogen worden tegen een kleine vergoeding. Het gevolg van beide besluiten? Heel wat alternatieve winkeldraagtassen komen op de markt. Denk maar aan de papieren draagtassen, katoenen totebags of trolleys. Maar welke draagtas is nu effectief het ‘groenst’? Test aankoop ging op onderzoek en kwam met een verrassende winnaar uit de bus.

Het onderzoek naar de milieu impact van verschillende boodschappentassen

Het onderzoek naar de milieu impact van verschillende boodschappentassen

De milieu impact van boodschappentassen beoordelen, hoe begin je daaraan? Test aankoop verzamelde niet minder dan 96 stalen van supermarktzakken en analyseerde de levenscyclus (LCA). Daarbij bepaalden ze de ecologische voetafdruk van 9 soorten tassen doorheen het ganse proces : van het winnen van grondstoffen waaruit de zak vervaardigd is, via de fabricage (bedrukking, land van herkomst, transport…) totdat het finaal wordt gerecycleerd of weggegooid. De meest relevante factoren voor de ecologische voetafdruk werden hierbij gehanteerd, bijvoorbeeld de toxiciteit voor de mens, de ecotoxiciteit voor zoet water en waterverbruik.

Vervolgens werd iedere zak onderworpen aan hetzelfde, specifieke scenario : een traject afleggen met 10 kg / 20 l boodschappen (met één of twee zakken afhankelijk van het volume). De tas met de kleinste voetafdruk werd daarna gebruikt als maatstaf. “Hieruit maakten we een vergelijking op basis van hoe vaak je de zak moet gebruiken om de milieu-impact ervan te neutraliseren”, legt Simon November van Test Aankoop uit in Het Nieuwsblad.

Een verrassende winnaar

“De resultaten zijn best onverwacht”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Nieuwsblad. “Als consument zou je denken dat een katoenen zak of een trolley duurzamer is, maar dat is enkel zo als je ze echt veel gebruikt.” De beste leerling van de klas? De LDPE (lagedichtheidpolyetheen) tassen, de gekende plastic tassen die je aan de kassa kan kopen. Het volstaat al om deze één of twee keer te gebruiken om de ecologische impact te compenseren. De winkeldraagtas van herbruikbaar en composteerbaar plastic moet je minstens twee keer gebruiken, maar ook andere plasticsoorten komen er vrij goed vanaf. Het lichte en praktische polyester gebruik je minstens 2 tot 3 keer en het sterkere polypropyleen is na 3 tot 4 keer gebruiken al 'groen'. De bruine papieren zak moet je minstens 8 keer gebruiken om zijn milieu impact te neutraliseren, de jute zak 36 tot 68 keer en de katoenen zak dien je maar liefst 104 keer te gebruiken tijdens het winkelen. De slechtste leerling van de klas? Raar maar waar, de trolley. Bij de fabricage van een trolley is metaal en plastic nodig, wat de voetafdruk ervan enorm verhoogd. Om de milieu impact van de trolley te compenseren, moet je er maar liefst 709 keer mee gaan winkelen.

Gebruik je nu een shoppingtas die niet zo goed scoort in de ranking? Gooi ze zeker niet weg. Het meest duurzame advies blijft nog steeds : gebruik wat je thuis hebt liggen en gebruik de draagtas tot ze volledig versleten is. Dit is de enige manier om het maximale uit onze tassen te halen en de beste service aan het milieu te bieden.

Bron : Test Aankoop

Blijf steeds up-to-date

Blijf steeds up-to-date

  • Advies, tips & tricks
  • Nieuwste verpakkingscases
  • Marisan nieuwtjes