Thermisch transfer versus direct thermisch printen, wat is het verschil?

Kies voor de juiste druktechniek

Sta je op het punt te zoeken naar een geschikte etikettenprinter? Dan is het natuurlijk van belang om te weten aan welke criteria jouw printer moet voldoen. Om de juiste printer te bepalen, wil je inzicht krijgen in de kenmerken en technieken van de verschillende opties. Elk type printer heeft namelijk zijn voor- en nadelen.

Al snel zal je de term ‘thermisch printen’ zien opduiken. Maar wat houdt dat precies in? Bij thermisch printen wordt er gebruik gemaakt van verhitting om labels te bedrukken. Hieronder leggen we je graag de twee verschillende technieken van thermisch printen uit : direct thermisch en thermisch transfer.

Direct thermisch printen

Een direct thermische printer drukt jouw logo, tekst of afbeelding door thermisch papier selectief te verwarmen wanneer het papier onder de thermische printkop door gaat. De toplaag, of coating, van het label wordt zwart in de gebieden waar deze wordt verwarmd, waardoor dus een bepaald beeld ontstaat. Ben je benieuwd of je hiervan gebruikt maakt? Kras dan eens met je nagel over het etiket. Zie je een verkleuring verschijnen op het label? Dan werk je met een thermisch etiket.

Enkele kenmerken van deze printtechniek op een rijtje :

  • Gemakkelijk in gebruik gezien er geen druklint voorzien moet worden, wat een positieve invloed kan hebben op de behandelingskosten en doorlooptijd van de productie
  • Deze techniek is echter vooral geschikt voor labels met een korte levensduur
  • Deze labels ageren op warmte, zon en UV-licht en verkleuren bij langdurige blootstelling
  • Aangezien de printkop in direct contact staat met het thermisch papier, bestaat de kans dat deze rapper aan slijtage onderhevig zijn.
  • Dit type label wordt veel gebruikt in logistiek, transport, online verscheping & versproducten

Direct thermisch printen

Thermo transfer printen

Bij thermisch transfer drukken wordt er gebruik gemaakt van een druklint om het label te bedrukken. Terwijl het label en het lint samen onder de printkop worden gedreven, worden kleine pixels over de breedte van de printkop verwarmd. Die verhitte delen zorgen er vervolgens voor dat de inkt wordt aangebracht op het label.

Ontdek enkele voor- en nadelen van deze printtechniek :

  • Labels zijn beter bestand tegen krassen en blijven voor een veel langere periode leesbaar
  • De printkop geniet van een lange levensduur wanneer gebruik gemaakt wordt van het juiste druklint
  • Keuze uit druklinten die speciaal ontworpen zijn om beter te beschermen tegen krassen, bijtende stoffen of weersomstandigheden
  • Mogelijkheid om te printen op heel wat verschillende materiaalsoorten
  • Dit type label wordt gebruik in de medische sector & chemie, planten sector, voedingssector, bij langdurige stockage…

Thermo transfer printen

Kom je graag meer te weten over beide printtechnieken?