Guidelines voor een duurzame textielsector

Grote uitdagingen wachten

Voor hedendaagse textielbedrijven is het cruciaal om hun verantwoordelijkheid te nemen. Meer nog: duurzaamheid en circulariteit links laten liggen, kan grote gevolgen hebben voor de merkreputatie. Gelukkig zijn er vandaag al tal van evoluties die de duurzaamheid bevorderen.

De distributiesector zet in op herbruikbare verpakkingen. Gerecycleerde materialen en biobased kunststoffen zijn aan een opmars bezig en nieuwe verpakkingen worden ontworpen met het oog op recyclage. Bij online aankopen wordt gezocht naar duurzame verpakkingen, in fysieke winkels worden de klassieke plastic draagtassen zo veel mogelijk vermeden. Toch is er nog een lange weg te gaan richting een écht duurzame textielsector …

 

Vier belangrijke pijlers voor verduurzaming

Duurzaamheid en circulariteit kunnen op vier vlakken geïntegreerd worden in een textielbedrijf. Hoewel het gaat om afzonderlijke aandachtspunten, zijn ze wel degelijk nauw met elkaar verweven. Want duurzaam verpakken houdt bijvoorbeeld veel meer in dan minder materialen gebruiken. Je kunt andere grondstoffen gebruiken, het aankoop- en weggooigedrag van klanten bijsturen of het verpakkingsproces en de logistiek op een andere manier aanpakken.

1.     Grondstoffen

Alles begint bij het kiezen van de juiste grondstoffen. Wat zijn de opties? Wat is de impact van elke grondstof op het milieu? En kan de grondstof makkelijk gerecycleerd worden? Bij werkkledij kunnen ritsen, knopen, eventuele coatings, … het recyclageproces moeilijker maken. Vergeet ook niet dat er al tal van gerecycleerde textielsoorten bestaan en kijk ook eens naar alternatieven. Wat dacht je van kledij uit hennepvezel?

2.     Productie

Het productieproces duurzamer maken kan op verschillende manieren. Neem bijvoorbeeld de prototypes eens onder de loep. Kan je werken met een zero waste patroonontwerp Of de samples deels digitaliseren? Voer ook grondige kwaliteitscontroles uit: kleurvastheid, pasvorm, stevigheid van de verbindingen, … ze dragen allemaal bij tot de kwaliteit en levensduur van kledij. Ook de emotionele waarde speelt een rol. Wie zich hecht aan een kledingstuk, bijvoorbeeld aan een kwalitatief pak op maat, zal het minder snel afdanken. 

Bij de effectieve productie is het belangrijk om de omstandigheden goed te bewaken. Worden milieuwetten nageleefd? Is er geen waterverspilling? Draait de productie op hernieuwbare energie? Lokale productie is daarbij natuurlijk makkelijker te controleren. Ook nieuwe productiemethodes zoals printen of 3D-weven in kleine oplages zijn een duurzaam idee.

 

Vier belangrijke pijlers voor verduurzaming

Ook verpakking en transport zijn belangrijk

3.     Verpakking

De verpakking is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij duurzaam textiel, maar het kan wel degelijk een groot verschil maken. Kleerhangers, verpakkingszakjes, kleefstrips, labels, … ze hebben allemaal duurzame tegenhangers die trouwens verkrijgbaar zijn bij Marisan. 

-       Kleerhangers worden na het transport vaak weggegooid. Stel daarom de vraag of hangend transport echt nodig is? In dat geval kan de leverancier de hangers misschien hergebruiken of kiezen voor een recycleerbaar alternatief, bijvoorbeeld karton.

-       Plastic verpakkingen voor afzonderlijke stuks zijn soms onontbeerlijk, bijvoorbeeld voor lange stockage. Kies dan voor gerecycleerde plastics of biogebaseerde  of biodegradeerbare plastics uit natuurlijke bronnen zoals suikerriet of mais.

-       Hangtags bevatten belangrijke info over de fabrikant, het materiaal, … maar worden meestal direct weggegooid. Voor het kartonnen label bestaan gerecycleerde alternatieven, de kunststof bevestiging kan vervangen worden door hennep, vlas of jute.

-       Labels en etiketten met de maat, wasvoorschriften, … kunnen uit biokatoen, maar bijvoorbeeld ook uit hetzelfde materiaal als het kledingstuk. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om extra etiketten te vermijden en de info in de kledij te laten drukken via tampon- of zeefdruk.

4.     Transport

Transport is de laatste pijler waar aan duurzaamheid gewonnen kan worden. Bedrijven die zelf hun producten transporteren, doen dat vaak nog met halflege vrachtwagens. Gespecialiseerde transportbedrijven kunnen hun ladingen optimaliseren zodat een vrachtwagen nooit leeg vertrekt. Daarnaast is het ook goed om de mogelijkheden van transport per trein, schip, vliegtuig, fiets, … onder de loep te nemen. Synchrone transporten zijn hierbij het ultieme doel: je combineert de voordelen van alle middelen om efficiënt én duurzaam te transporteren.

 

Ook verpakking en transport zijn belangrijk

Op naar circulariteit

Een circulaire textielsector is het summum van duurzaamheid. De combinatie van bovenstaande inspanningen is alvast een goed begin, maar om de textielsector volledig circulair te maken, zijn er drie belangrijke aandachtspunten:

1. Duurzame vezelkeuzes: natuurlijke vezels kunnen de impact van fossiele grondstoffen verminderen, maar de eigenschappen zijn niet altijd gelijkwaardig. Daarom is het belangrijk om de vezels af te stemmen op de verwachte toepassing, levensduur en verwerking aan het einde van de cyclus.

2. Meer onderzoek naar de emissies van microplasticssynthetische kledij bevat heel wat microplastics. Er is veel onderzoek nodig om te zien hoe de emissie van die microplastics verminderd kan worden doorheen de hele levenscyclus van het textiel.

3. Inzameling en recyclage optimaliseren: om te vermijden dat er keer op keer nieuwe grondstoffen worden gebruikt, zijn een beter gescheiden inzameling en hoogwaardig hergebruik en recyclage cruciaal. Vanaf 01/01/25 wordt gescheiden inzameling van textielafval daarom verplicht in de EU.

 

Op naar circulariteit

Marisan als partner in duurzaamheid

Van verpakkingen over etiketten tot aanhechtingen, duurzaamheid zit verweven in ons volledige aanbod. Daarom denken we graag met je mee over manieren om duurzaamheid en efficiëntie te winnen. Het juiste product matchen met de juiste grondstof, wij gaan keer op keer voor oplossingen op maat!

Enkele mogelijkheden:

-       PCR gebaseerde LDPE- en Coex-zakken als transportverpakking

-       Duurzame labels en emblemen (woven, non-woven, andere materialen)

-       Hangtags, aanhechtingen en pistolen

-       Kledinghoezen en draagtassen

-       Label- en magazijnoplossingen

 

Bronnen voor dit artikel: KIDV, VITO en ‘Aankoopwegwijzer voor circulair textiel’ (Hogeschool Gent).

 

Marisan als partner in duurzaamheid

Samen brainstormen over duurzame oplossingen voor jouw bedrijf in de textielsector? Graag!