De duurzame aanpak van maatwerkbedrijf Ateljee

Recht op werk: maatwerkbedrijf Ateljee maakt het waar

Ateljee vzw biedt als maatwerkbedrijf mensen kansen op de arbeidsmarkt. Hierbij staat de persoon altijd centraal. De coaches ondersteunen op werkgerelateerd vlak, maar ook het versterken van skills en competenties komt aan bod. Daarnaast helpen de coaches bij andere topics, zoals huisvesting aanvragen. Het ultieme doel? De zelfredzaamheid bevorderen en mensen opnieuw klaarmaken voor de arbeidsmarkt.

Die focus op de mens gaat altijd gepaard met een duurzame aanpak. Ateljee vzw heeft vier tewerkstellingsprojecten: enkele restaurants, de fietsherstelwerkplaats, het digipunt en de Kringwinkels als bekendste tak. Tom Wauters, directeur algemeen beleid & ondersteunende diensten, nam ons mee op sleeptouw doorheen Ateljee vzw, helemaal tot in het centraal magazijn waar de producten van Marisan al sinds 2008 vaste prik zijn!

 

Hoe is Ateljee vzw ontstaan?

“In 1987 is ons maatwerkbedrijf gestart vanuit de ideologie dat iedereen recht heeft op werk. Destijds kregen thuisloze mannen uit een Gents opvangtehuis een zinvolle dagbesteding door meubelen op te halen, die op te knappen en ze een nieuw leven te geven. Zowat de Kringwinkel avant la lettre. Die combinatie van mensen kansen geven op de arbeidsmarkt en inzetten op duurzaamheid is vandaag nog steeds onze focus. " Ons werk met Kringwinkels is daarbij voor de hand liggend, maar ook in onze andere projecten zit duurzaamheid sterk verweven.”

 

Hoe is Ateljee vzw ontstaan?

Op welke manieren komt dat tot uiting?

“We hebben een grote fietsherstelwerkplaats Trans-fair waar onze medewerkers fietsen van zowel organisaties en scholen als van particulieren herstellen. Zo zetten we optimaal in op duurzame mobiliteit. We kiezen bewust voor fietsen, en bijvoorbeeld niet voor elektrische steps die veel moeilijker zijn om aan te sleutelen. Daarbovenop kiezen we steeds voor duurzame producten, zoals onze kettingolie.

In de restaurants koken we gezond en proberen we het afval te beperken. Zo vragen we bijvoorbeeld aan wie takeaway afhaalt, om zelf een schaaltje mee te brengen. "De Kringwinkels hergebruiken bepaalde verpakkingen of opteren voor een duurzaam alternatief.”

Sinds 2008 hebben we een centraal magazijn en Marisan is daar onze partner van het eerste uur. Vroeger hadden we vijf leveranciers nodig voor alle oplossingen die we bij Marisan vinden. Dat zijn heel wat kopzorgen bespaard! Bovendien is de ligging een mooie troef. "Merelbeke ligt op een boogscheut van Gent waardoor onze ecologische voetafdruk beperkt blijft.”

Op welke manieren komt dat tot uiting?

Een partnership van 15 jaar: dat kan tellen!

“Ja, zelfs onze partnerships zijn duurzaam." We zijn dan ook heel tevreden over de samenwerking. Als professionele partner denkt Marisan echt met ons mee aan oplossingen op maat. Etiketten in een bepaalde grootte, kleur of bedrukking zijn nooit een probleem. Daarnaast zorgt Marisan voor degelijk materiaal om textiel van prijslabels te voorzien. "In de duidelijke webshop kunnen we alles vlot bestellen.”

Een partnership van 15 jaar: dat kan tellen!

Wat brengt de toekomst nog voor Ateljee vzw?

Zorgen voor mensen en de omgeving zit echt in het DNA van ons maatwerkbedrijf. Toch blijven we onszelf graag challengen op dat gebied, want er vallen nog te veel mensen uit de boot in onze samenleving. Daarom willen we onze sociale impact vergroten en het voorbeeld geven aan bedrijven in de reguliere economie. Wij zoeken werk dat aansluit bij de talenten van onze mensen en niet andersom.

Ook op vlak van duurzaamheid kunnen we nog verdere stappen zetten. We schakelden onlangs over naar biologische schoonmaakmiddelen en plaatsten extra zonnepanelen. Het zijn dit soort inspanningen die een groot verschil kunnen maken voor toekomstige generaties.

Een mooi besluit. Bedankt Tom en veel succes aan alle medewerkers van Ateljee vzw. Op nog vele inspirerende jaren!

Wat brengt de toekomst nog voor Ateljee vzw?

Ben je ook op zoek naar een partner voor kwalitatief verpakkingsmateriaal?